samsunpdr.org

samsunpdr.org

Eğitim Tedbiri Uygulamaları

Eğitim Tedbiri Uygulamaları
Mart 27
23:06 2017

Eğitim Tedbiri Uygulamalarında Sorumlu Kim?

Görev yapmakta olduğumuz okullara Çocuk Koruma Kanununa göre danışmanlık ve eğitim tedbiri kararları gelmektedir. Bu kararlar kimi zaman danışmanlık veya eğitim olarak tek bir tedbir kararı içermekte iken, kimi zaman da her iki tedbir kararı birden gelmektedir. Ancak eğitim tedbiri görevlendirmelerinde gerek okul idareleri gerekse meslektaşlarımızın bilgi eksikliğinden kaynaklı hatalar yapılmaktadır.

Eğitim Tedbiri Nedir?

Öncelikle ilgili yönetmeliğe bir bakalım;

Çocuk Koruma Kanununa Göre Verilen Koruyucu ve Destekleyici Tedbir Kararlarının Uygulanması Hakkında Yönetmelik (Bkz: ÖRGM Danışmanlık Tedbiri Uygulamaları El Kitabı S.25)

Madde 13:

(1) Eğitim tedbiri, çocuğun bir eğitim kurumuna gündüzlü veya yatılı olarak devamına; bu şekilde eğitim alması mümkün olmayan çocukların evde eğitim almalarına, özel eğitim almaları gereken çocukların eğitsel ihtiyaçları doğrultusunda ilgili eğitim kurumuna devamına, kendilerine, ailelerine, öğretmenlerine ve okul personeline; uzman personel, araç gereç sağlanmasına yönelik tedbirler ile çocuğun iş ve meslek edinmesi amacıyla bir meslek veya sanat edinme kursuna gitmesine veya meslek sahibi bir ustanın yanına yahut kamu ya da özel sektöre ait iş yerlerine yerleştirilmesine yönelik tedbirlerdir.

Yönetmelikten de anlaşılacağı üzere eğitim tedbiri kapsamında hedeflenenler, rehberlik personelinin alanı kapsamında değildir.

Peki Eğitim Tedbiri Uygulamaları Kimin Sorumluluğundadır?

Eğitim tedbiri uygulaması ile okul müdürü ve müdür yardımcıları ilgilenmek zorundadır. Okulda başka bir personele bu görevin sevk edilmesi ve verilmesi yönetmeliklere uygun değildir.

Bu konuda yasal dayanaklar ise :

Çocuk Koruma Kanununa Göre Verilen Koruyucu ve Destekleyici Tedbir Kararlarının Uygulanması Hakkında Yönetmelik (Bkz: ÖRGM Danışmanlık Tedbiri Uygulamaları El Kitabı S.25)

Madde 13:

(7) Hiç eğitim almamış veya zorunlu eğitimini yarıda bırakmış, zorunlu eğitim yaşını tamamlamış olup haklarında koruyucu ve destekleyici tedbir kararı verilen çocukların; eğitimlerini sürdürebilmeleri, kapasitelerini geliştirebilmeleri, iş ve meslek edinebilmeleri amacıyla Millî Eğitim Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğünce gerekli önlemler alınır. 
(8) Eğitim tedbiri, Millî Eğitim Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ilgili birimleri tarafından yerine getirilir.”

demektedir.

Kurumlar Yönetmeliğine Göre Sorumlu

MEB Okul Öncesi Eğitim Ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği
“Devam, devamsızlığın izlenmesi ve izin verme” başlıklı konu altında

MADDE 18 – (1) (Değişik:RG-25/6/2015-29397) Çocukların devamsızlıkları, okul öncesi eğitim kurumlarında öğretmen, ilkokullarda sınıf öğretmeni, ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında ise okul yönetimi tarafından e-Okul sistemine işlenir ve yöneticiler tarafından takip edilir.

Lise ve dengi okullarda ise  MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği
“Devam-devamsızlık ve ilişik kesme” başlığı altında

MADDE 36- (1) Okula devam zorunludur. Veliler, öğrencilerinin okula devamını sağlamakla yükümlüdürler. Millî Eğitim Temel Kanununun 26 ncı maddesi gereğince okul yöneticileri, millî eğitim müdürleri ve mahalli mülkî idare amirleri öğrencilerin okula kayıt ve devamıyla ilgili gerekli tedbirleri alırlar.

denilmektedir.

Yönetmelikler incelendiğinde eğitim tedbiri takip ve uygulamaları yapmaktan birinci derece sorumlu kişinin okul müdürü ve müdür yardımcısı olduğu açıkça görülmektedir. Bu nedenle;

Eğitim tedbiri uygulamalarının okulda rehberlik personeli de dahil herhangi bir öğretmenin sorumluluğuna verilmesi yasal değildir.
Ayrıca  Okul Rehberlik Personeli danışmanlık tedbiri eğitimlerine alınırken, eğitim tedbiri uygulamaları eğitimi verilmemiştir. Çünkü; danışmanlık tedbiri formasyon eğitimlerinde danışmanlık eğitimi veren Bakanlık formatörlerine verilen eğitimde bu görevin okul idaresine ait olduğu açıkça ifade edilmektedir.
Yine eğitim tedbiri raporları okul müdüründen istenir.

Bu konuda rehberlik personeline bu görev tebliğ edilmiş ise yukarıda belirttiğimiz kanuni dayanakları ilgi tutarak okul müdürlüğüne dilekçe ile itiraz edebilirsiniz. Okul Müdürlüğü verdiği görevde diretir ise hiyerarşiye bağlı kalarak bir üst kuruma, yani ilçe veya il Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Şube Müdürlüğüne dilekçeniz ile başvurabilirsiniz.

Hukuki danışmanlık ve destek ile örnek dilekçe veya dilekçesi için yardımcı olmamızı isteyen Türk PDR-Der üyeleri iletişim kanallarımızdan bizlere ulaşabilirler.

 

Oğuz ÖZAT
Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği
Samsun Şubesi Başkanı

About Author

samsunpdr

samsunpdr

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Samsun Şubesi

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

[ultimatemember form_id=4523]

Takvim

Mayıs 2023

Pts Sal Çar Per Cum Cts Paz
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Fotoğraflar

Please check your feed, the data was entered incorrectly.

İletişim

(362) 999 1090 - (533) 151 7470
Çiftlik Mah. Lise Cad. No:32 B Blok Kat:3 Daire:3 55060 İlkadım/SAMSUN
Pazartesi.....:
Salı.............: 12:00–18:00
Çarşamba...: 12:00–18:00
Perşembe...: 12:00–18:00
Cuma..........: 12:00–18:00
Cumartesi...: 09:00–15:00
Pazar..........: 09:00–15:00